![](/media/lib/177/n-lozko-c2ec4b16e10381fdd09a5e234d2ac2b5.jpg)
Złej jakości sen sprzyja nowotworom
29 stycznia 2014, 14:24Sen kiepskiej jakości (z licznymi przebudzeniami) może przyspieszyć wzrost nowotworu, zwiększyć agresywność guza i zmniejszyć zdolność układu odpornościowego do kontrolowania lub eliminowania nowotworów na wczesnych etapach.
![](/media/lib/204/n-oddech-e5a53d112674bd7dfcdc3be54d9cd996.jpg)
Diagnozowanie raka płuc za pomocą temperatury wydychanego powietrza
8 września 2014, 10:04Zgodnie z wynikami zaprezentowanymi na międzynarodowym kongresie European Respiratory Society, temperaturę wydychanego powietrza można wykorzystać jako nieinwazyjną metodę identyfikowania raka płuc.
![](/media/lib/215/n-fraktale-a7774bb6b6d16b5cfdcac60988b66c97.jpg)
Fraktale wskazują na nowe sposoby walki z nowotworami
11 marca 2015, 11:45W pewnym momencie przekształcania się komórek przednowotworowych w nowotworowe na powierzchni pojawiają się unikatowe układy fraktali. Naukowcy uważają, że można to wykorzystać do zapobiegania chorobie.
![](/media/lib/236/n-2011_state_of_the_union-184eab36824dc709b3e1e68832e997d3.jpg)
Obama zapowiada zdecydowaną walkę z nowotworami
13 stycznia 2016, 09:46Podczas ostatniego "State of the Union" wygłaszanego przez Baracka Obamę, prezydent USA obiecał zwiększenie wysiłków na rzecz walki z nowotworami. "State of the Union" to coroczne przemówienie wygłaszane przez prezydentów USA przed całym Kongresem. W czasie przemówienia prezydent zarysowuje swoje plany legislacyjne oraz priorytety polityki na kolejny rok.
![](/media/lib/110/n-slonce-3cb01c7c47db03d2fc650022cfd6e78c.jpg)
Zwyczaje żywieniowe wpływają na ochronę skóry przed słońcem
16 sierpnia 2017, 10:28Odkrycia amerykańskich naukowców sugerują, że ludzie, którzy chcą się opalać, powinni unikać podjadania późną porą. W innym razie mogą być bardziej podatni np. na oparzenia słoneczne.
![](/media/lib/325/n-pieczywo-2f4d89b413d7766541f3eb12b69eef2b.jpg)
Sztuczne wzbogacanie błonnikiem może wywoływać nowotwór
22 października 2018, 12:04Dodatek oczyszczonego błonnika do przetworzonych pokarmów może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Wg naukowców, zwiększa się np. ryzyko raka wątrobowokomórkowego (ang. hepatocellular carcinoma, HCC).
![](/media/lib/285/n-deeplearning-73108e445261c8a552fad9c420abfe1b.jpg)
Rak jajnika pod okiem sztucznej inteligencji
14 stycznia 2019, 09:41Yinyin Yuan i jej koledzy z Institute of Cancer Research w Londynie stworzyli system sztucznej inteligencji, który bada różnice w kształtach komórek nowotworowych. Przeanalizowali próbki tkanek 514 kobiet z rakiem jajnika i odkryli, że w bardziej agresywnej formie nowotworu, w której szanse na przeżycie 5 lat wynoszą zaledwie 15 procent, jądra komórkowe mają nieprawidłowy kształt.
![](/media/lib/346/n-rakwagner-8f7ef132e477b0b541a9fd42279c21ae.jpg)
Poznanie szczegółów budowy raka piersi ułatwi opracowanie nowych immunoterapii
16 kwietnia 2019, 12:29Naukowcy z Uniwersytetu w Zurichu i IBM Research przeanalizowali skład guzów nowotworowych i komórek układu odpornościowego u ponad 100 kobiet chorujących na raka piersi. Okazało się, że agresywne guzy są często zdominowane przez jeden typ komórek
![](/media/lib/301/n-pobieranie-krwi-201f11c62d6b6109a607318bb7228b71.jpg)
Genom mikroorganizmów i badania krwi pozwolą na zdiagnozowanie nowotworu?
24 marca 2020, 10:13W 2017 roku Gregory Poore przeczytał w Science artykuł, którego autorzy opisywali mikroorganizmy obecne u pacjentów z nowotworami trzustki i informowali, że mikroorganizmy te rozkładają lek powszechnie stosowany przy leczeniu tego rodzaju nowotworu. Młodego naukowca zaintrygował wówczas pomysł, że wirusy i bakterie mogą mieć większy niż się sądzi udział w rozwoju nowotworów.
![](/media/lib/459/n-czerwonemieso-667af121a445c206b9e513339038f468.jpg)
Znaleziono molekularny związek pomiędzy spożyciem czerwonego mięsa a rakiem jelita grubego
17 czerwca 2021, 18:23Badacze z Dana-Barber Cancer Institute, Harvard Medical School (HMS) oraz Broad Institute of MIT and Harvard wykazali istnienie związku pomiędzy sygnaturą mutacji genu, która wskazuje na uszkodzenie DNA, z wysokim spożyciem czerwonego mięsa i zwiększonym odsetkiem zgonów u osób cierpiących na raka jelita grubego (CRC)